Judul : Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!!
link : Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!!
Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!!
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 ekor ikan patin
5 tangkai cili padi(tumbuk)
1 inci kunyit hidup(tumbuk)
3 sudu besar tempoyak
1 tangkai bunga kantan - belah 4
Sedikit daun kesum
1 keping asam keping
Garam
Tumbuk cili padi dan kunyit. Masukkan air secukupnya dan masak bersama bahan tumbuk. Masukkan bunga kantan.
Bila mendidih pekat, baru masuk ikan. Jgn lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
Nota:
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab drpd menggunakan air asam jawa/asam limau.
Demikianlah Artikel Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!!
Sekianlah artikel Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel Ikan Patin Masak Tempoyak ringkas!! dengan alamat link https://seadanyaberita.blogspot.com/2019/01/ikan-patin-masak-tempoyak-ringkas.html