RESEPI PUDING ROTI CARAMEL

RESEPI PUDING ROTI CARAMEL - Hallo sahabat Seadanya Berita, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul RESEPI PUDING ROTI CARAMEL, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Biz & Tech, Artikel Entertainment, Artikel Intermezzo, Artikel Lifestyle, Artikel News, Artikel Sports, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : RESEPI PUDING ROTI CARAMEL
link : RESEPI PUDING ROTI CARAMEL

Baca juga


RESEPI PUDING ROTI CARAMEL


PUDING ROTI CARAMEL

Sebenarnya dah lama ita cari resepi Puding Roti Caramel ni, sebab hubby ita suka sanggat makan puding roti ni. First time makan kat hotel hubby terus jatuh hati. tula ita cuba dapatkan resepi ni dari pelbagai sumber...

At last dapat juga buatkan hubby... rasa seronok sangat bila tengok suami makan hasil tangan kita kan...

Thanks to kak yati and a few fren yg telah berkongsi resepi ni... tapi ita ubah and tokok tambah sikit ikut kegemaran suami dan inilah hasilnya....



MyKitchen's Recipe

    •    3 sudu gula pasir utk buat gula hangus
    •    8 kpg roti di carik2 atau potong kecil2
    •    1 tin susu pekat manis
    •    1 tin susu UHT (pakai sukatan tin susu pekat manis tadi) klu tak ada susu UHT susu cair pun boleh
    •    majerin - sapu pd roti sblm roti di potong
    •    5 biji telur
    •    2 sudu perisa vanila (pakai tutup btl vanila pon blh)
    •    nenas dlm tin di potong kiub
    •    chery hijau n merah
    •    sedikit kismis


"DO IT YOURSELF"
Tabur gula dalam loyang ( ini adalah proses untuk membuat gula hangus ) dan letak atas dapur bila dah cair biarkan sebentar.
Pukul semua bahan kecuali roti, nenas, chery n kismis. Pukul dengan perlahan sahaja jangan sampai berbuih.
Masukkan sedikit dlm loyang gula hangus td selepas tu susun roti, taburkan nenas, chery n kismis kemudian masukkan lagi bahan tadi dan ulang hingga habis.  Biarkan sekejap hingga roti dah serap dan bolehlah mula mengukus.  Kukus selama 45 minit.
Sesudah puding  masak biarkan sejuk sebentar.
 Akhir sekali masukkan dlm peti ais.
Puding ni sedap sekali jika dimakan bersama caremel sos ataupun castard sos. Boleh dimakan ketika sejuk atau pun panas. Cuma jika panas susah sikit nak keluarkan dari loyang alatnyer kena korek pakai sudu.


Demikianlah Artikel RESEPI PUDING ROTI CARAMEL

Sekianlah artikel RESEPI PUDING ROTI CARAMEL kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel RESEPI PUDING ROTI CARAMEL dengan alamat link https://seadanyaberita.blogspot.com/2019/02/resepi-puding-roti-caramel.html

Subscribe to receive free email updates: