Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad

Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad - Hallo sahabat Seadanya Berita, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Biz & Tech, Artikel Entertainment, Artikel Intermezzo, Artikel Lifestyle, Artikel News, Artikel Sports, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad
link : Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad

Baca juga


Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad


Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik
Saya mencadangkan agar kita tidak terlalu memakan mi segera kerana ianya adalah penyebab penyakit kronik terutamanya oleh serbuk perasanya.

Jadikan mi segera hanya sebagai makanan terakhir jika tiada pilihan atau makanan yang diambil jika tiada makanan lain boleh didapati.

Jika tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah mi segera itu.

‘CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI SEGERA.



Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk perasa dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan pengawet makanan. Pengawet makanan amat berbahaya pada tubuh jika diambil berterusan.

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MI :



1. Rebus mi didalam periuk air.



2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi bahan pengawet.



3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.



Mi segera adalah makanan berproses dan bukanlah makanan yg sihat.

Jika pengambilan mi segera lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya.

APA ITU MSG .



*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan terhadap makanan yang diletakkan MSG.

Walaubagaimana pun MSG tidak membunuh kita secara mendadak,yetapi membunuh kita perlahan lahan.

Selain MSG, perhatikan bahan-bahan kimia sintetik yang menjadi racun dalam makanan kita.

*1- Perasa
*2- Pewarna
*3- Penaik
*4- Penstabil
*5- Pemanis
*6- Pengawet
Jadi berhati-hati ketika memilih makanan kita.

sumber: dr Zubaidi Hj Ahmad


Demikianlah Artikel Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad

Sekianlah artikel Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Cara Yang Betul Untuk Memasak Mi Segera Untuk Mengelakkan Penyakit Kronik-Dr Zubaidi Hj Ahmad dengan alamat link https://seadanyaberita.blogspot.com/2019/07/cara-yang-betul-untuk-memasak-mi-segera.html

Subscribe to receive free email updates: